Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a subliniat, miercuri, în deschiderea Forumului Tinerilor Medici Infecționiști, că pandemia a reprezentat atât o provocare, dar și o ocazie pentru a evidenția rolul major pe care îl joacă în sistemele de sănătate specialiștii în boli infecțioase.
„Viitorul medicinei infecționiste este asigurat și pandemia a fost o provocare, dar și o ocazie de a scoate în față această specialitate, i-a dat un imbold deosebit, s-au strâns mai multe locuri la rezidențiat pentru medicii infecționiști, spitalele au angajat infecționiști. Atât în nume personal dar și al comunității acadamice a UMFCD București, salut această inițiativă de instruire profesională a tinerilor medici infecționiști reuniți sub cupola acestui Forum. Oricât de mult am avasat și vom avansa în multiplelel specialități medicale care compun nobila noastră profesie, într-un concept unitar dedicat sănătății, natura prin imensul său imprevizibil, ne-a demonstrat de fiecare dată că prin forța sa imanentă ne poate ridica obstacole greu de depășit. Exemplul elocvent este recenta pandemie de SARS-COV-2 ale cărei replici seismice continuă și astăzi să vibreze în sistemul de sănătate românesc – știți foarte bine că a crescut numărul de cazuri și în toate spitalele avem probleme cu izolarea acestor pacienți, în ultima perioadă având multiple infectări cu SARS-CoV-2. Context în care consider mai mult decât necesară o astfel de manifestare științifică în care interacțiunea, comunicarea și schimbul de experiență ântre profesioniști și tinerii noștri din domeniul bolilor infecțioase va conduce cu siguranță la o dezvoltare a plajei informaționale, care se poate transforma într-un generator de idei inovative menite să deschidă noi perspective pentru performața academică”, a precizat prof. univ. dr. Viorel Jinga.
De asemenea, rectorul UMFCD București a subliniat importanța educației medicale continue.
„Cum susținea marele savant Victor Babeș, <<știința este adevărul, cunoaștere și întrebuințarea forțelor naturii pentru fericirea omului>>. Iar noi, toți cei aflați sub jurământul părintelui medicinei, Hipocrate, avem o nobilă dar grea misiune, aceea de a lupta permanent pentru integritatea sănătății fiecărui semen în parte. Iar de la aducerea la îndeplinire a acestei sarcini deosebite, va trebui să nu facem niciodată rabat de la perfecționarea noastră prin educație medicală continuă și mai ales prin studiu intens și aplicat în cercetarea medicală aprofundată”, a subliniat rectorul UMFCD, prof. univ. dr. Viorel Jinga.
rohealthreview.ro